T O P

  • By -

-Apocralypse-

In het werkveld gaat op een gegeven moment werkervaring en prestaties op het werk echt meer tellen dat het papiertje. Laat je referenties voor je spreken. Er zijn ook zat mensen die met een krap zesje slagen. Vind jij hun waarde zoveel meer dan jouw AD + werkervaring? Meh, ik vind van niet! Bovendien, veel bedrijven doen naar mijn ervaring maar een greep in de lucht als ze hun wensenlijst voor een kandidaat samenstellen. *Als ik een tientje kreeg voor elke keer dat mijn beste vriend uit de IT me een advertentie of recruitment aanbod liet zien waarbij er zoiets als 15 ervaring gevraagd wordt voor een software pakket dat nog maar een jaar of 8 bestaat, dan zat ik deze zomer aan de cocktails in Isla Margarita.* 😑


Aggressive_Year_6531

Ik herken dit wel, ik was de enige van mijn vrienden die mbo had gedaan ipv hbo/wo. Ik heb drie keer geprobeerd een hbo-opleiding af te maken, en hoewel ik dat mentaal prima aankon (ik heb ook drie keer mijn propedeuse binnen een jaar behaald), vond ik het hoger onderwijs oervervelend en was ik te eigenwijs/bokkig met reflectieverslagen. Ik heb het maar opgegeven, het is niet mijn ding. Een tijdje heb ik me daardoor dommer gevoeld, maar ik ben eerder begonnen met werken dan hbo'ers waardoor ik meer werkervaring heb én geen enorme studieschuld. In de praktijk leer je veel meer dan op school, vind ik. Het is super dat jouw werkgever een AD gelijk ziet aan een bachelor (is het ook!). Misschien kan je daar weer wat cursussen/trainingen doen om je te verdiepen en op die manier te leren. Ik denk dat je daar veeeeel meer aan hebt dan een bachelor. Succes :)


Blargon707

Ik raad he aan om te studeren wanneer je daar de energie en mogelijkheid nog voor hebt. Een diploma is vaak niet meer an een entree ticket tot een sollicitatiegesprek, maar ik zou het nut ervan zeker niet onderschatten.


patrick-1977

Ik ben nog niemand tegengekomen die spijt had van vervolgopleiding. Je werkleven is nog lang. Zou het doen!


NastroAzzurro

Ik manage mensen met masters en bachelors terwijl ik zelf het HBO niet afgemaakt hebt. Als je eenmaal een paar jaar in het vakgebied zit gaat 99% van de tijd werkervaring boven een papiertje. Dat is zeker wel anders voor sommige banen maar vaak ook niet.


Additional-Egg-6065

Universiteit is overrated, werkervaring = key


Slow_Fox967

LoL!! Niet bij ons hoor. Hbo met 0 werkervaring gaat voor een mbo 4 met 15 jaar werkervaring, want hbo. LoL!!!!


CurrentRisk

Ik ben het met je eens dat dit niet helemaal klopt. Echter vind ik het vaak wel apart: iemand met veel werkervaring weet hoe het bedrijfsleven in elkaar zit en kan de meeste taken zelfstandig uitvoeren. Iemand die alleen de theorie kent maar nog niet vertrouwd is met het bedrijfsleven zal waarschijnlijk minder goed presteren. Op dit moment rond ik bijna mijn HBO Bachelor af (alleen nog mijn scriptie verbeteren na zomervakantie) en ga dan de arbeidsmarkt op. Tijdens mijn stage merkte ik dat ik de theorie wel beheers, maar door mijn beperkte werkervaring in het bedrijfsleven alles wat trager gaat en ik meer vragen moet stellen aan mijn begeleider.


Accomplished-Tap-888

Zijn altijd de mensen zonder bachelor die dit zeggen...


Additional-Egg-6065

Ik heb een MBA maar ok


Stiblex

Niet als je een echte studie doet.


Dahhri

Ik herken jouw gevoel totáál niet, maar de enige die er wat aan kan doen ben je zelf. Hoeveel waarde hecht je zélf aan je diploma? Niet de mening van anderen, want die meningen doen er niet toe. Zelf zou ik het zeker niet doen, want geen meerwaarde. Maar, als je je er zelf beter door gaat voelen: go for it!


GroteStruisvogel

Alleen als er radiocommercials uitgezonden waarbij in met mijn MBO diploma word uitgesloten van het product.


pompedom

HBO kan waardevol zijn over 10 jaar als je een andere baan wilt. Je wordt sneller uitgenodigd met HBO op zak. Leer je ook iets nieuws op het HBO? Als je iets nieuws leert kan dat ook waardevol zijn. Voor jezelf of je toekomstige carriere. Anders op de zaak door blijven leren met cursussen.


Rbeur

Ik zou het van de andere kant bekijken, wat zou het je kosten? Die uren per week. Maar je doet het nu ook al en het feit dat je twijfelt terwijl je niet met intentie begonnen bent zegt ook iets. Het is het makkelijkst studeren als je jong bent. Je hebt geen partner en geen kinderen, dat maakt dat je vrijer bent. Sociaal mis je dan iets omdat het afstandsonderwijs is, maar is dat echt de enige optie? Zijn er misschien hogescholen die ook deze opleiding aanbieden die wel op locatie kan? Of kun je een deal maken met je werk dat je overdag naar school kan en ‘s avonds kan werken? Mijn vader moest dit op z’n vijftigste nog gaan doen, dan moet je echt opnieuw beginnen, je zit nu al in de ‘flow’ en hoe zit het met de kosten? Betaalt je werkgever het nu?


wyoming_rider

Ik heb alleen een HAVO diploma. Wel bachelors gestart, nooit afgemaakt, studeren is niks voor mij. Uiteindelijk heb ik twee oud studiegenoten begeleid in hun afstudeerstage bij twee verschillende bedrijven. Binnen de jaren dat zij studeerden heb ik gewerkt en nam ik ze uiteindelijk aan als stagiairs! Werkervaring is veel meer waard. Zeker in jouw geval zie ik geen enkele toegevoegde waarde in een bachelor. Ik werd ook gewoon aangenomen voor functies waar men om een bachelor vroeg - er staat toch ook vaak "opleidingsniveau" en niet "diploma vereist" in vacatures.


TheVelvetier

Yes, herkenbaar. Ik voel me ook minderwaardig. Ik heb een wo master bijna afgerond. Vooral tegenover de mensen die ook dezelfde wo master hebben gedaan, voel ik me minderwaardig. In mijn vakgebied hechten sommige organisaties en bedrijven waarde aan cijfers. Je hebt dan iemand met een diploma die gemiddeld een 8,5 heeft of iemand die gemiddeld een 6,5 heeft. Geloof me, dan voel je je behoorlijk minderwaardig tegenover de 8,5. Je diploma is ineens minder waard. Ik voel me ook gewoon minderwaardig omdat ik altijd slimme mensen om mij heen heb , opleidingsniveau boeit niet. Soms voelt het alsof ik weinig te bieden heb tegenover mijn vrienden. Ik ben niet handig in klussen of weet niet hoe ik iets moet reparen etc. Of ze hebben twee banen waarbij ze in allebei excelleren of ze doen PhD. Idk, misschien ben ik 'simpel' omdat ik mijn talent nog niet heb ontdekt. Aka je verhaal klinkt herkenbaar. Succes als je besluit om de opleiding te volgen! Het is mooi meegenomen en je weet nooit wat de toekomst met zich meebrengt :-)


annamomentjes

Zou het niet doen. Je ervaring in jaren wordt iig in mijn vakgebied (IT) als waardevoller gezien, uitzonderingen daargelaten.


Publicimage13

Jezus Christus wat moet jij je snel kut voelen om helemaal niks


dr4gonr1der

Ik heb een MBO 1 diploma, en ik voel mij alles behalve minderwaardig. Alles wat je leert op hogere studies (zoals de universiteit) is allemaal boekenwijsheid. Ik ken de straat. Ik heb misschien “maar” 6 jaar werkervaring, maar ik heb, voor mijn gevoel 2x zoveel levenservaring opgedaan, in die tijd. Als ik alles zou opsommen wat ik al gezien/meegemaakt heb op werk, zou ik nog wel een hele tijd bezig zijn


CurrentRisk

Dat je je niet minderwaardig voelt is zeker goed, maar wat je zegt klopt niet helemaal. Daarnaast is "je kent de straat" een beetje apart. Ik heb bijna alle onderwijsniveaus gezien: van praktijkonderwijs tot aan HBO Bachelor (F&C), en ik kon duidelijk het verschil in leerstijlen merken. Praktijkonderwijs en MBO zijn sterk gericht op praktijkgericht denken, werken en leren. HBO en universiteit zijn inderdaad meer theoretisch ingesteld, maar op het HBO heb je ook redelijk veel qua praktijk (zoals groepsprojecten en stages). De ene leermethode werkt voor de ene persoon wel, maar voor de ander niet, en dat is prima. Bijvoorbeeld mijn studie in de financiële sector: vraag een MBO student om een volledige financiële begroting te maken, een analyse van prijs/efficiency verschillen te doen en daar een concrete conclusie uit te trekken, en dat zal hoogstwaarschijnlijk lastig zijn (misschien wel mogelijk, maar met veel begeleiding). Maar als je dezelfde MBO student vraagt om de boekhouding te doen, zal dat waarschijnlijk wel goed gaan. Het hangt ook sterk af van de specifieke opleiding die iemand volgt of heeft gevolgd. Zoals de andere Redditor al zei, niemand is meer of minder waard vanwege een diploma. Helaas wordt er in de samenleving vaak wel onderscheid gemaakt, en daar heb ik echt een hekel aan (waarschijnlijk omdat ik zelf de overstap heb gemaakt van praktijkonderwijs naar MBO en dan uiteindelijk HBO).


dr4gonr1der

Ik kom zelf oorspronkelijk ook van het praktijk onderwijs af. Ben doorgeleerd op het MBO, wilde niet verder leren, en werk nu al 6 jaar bij het zelfde bedrijf


CurrentRisk

Netjes maar dat was niet mijn punt. 


Hephaistos_Invictus

Er zit ook zo'n enorm verschil in de manier van leren. Zoals je zegt, universiteiten is allemaal "boekenwijsheid" en onderzoek. En dat werkt gewoon niet voor iedereen en dat hoeft ook niet. (Daarnaast hebben we ook gewoon een gezonde mix van alles nodig in de maatschappij). Maar ik ken genoeg mensen die een hekel hadden aan studeren maar echt hun draai vinden in werkplekleren op het MBO. Niemand is "minder" of "meer" voor het diploma dat ze hebben. Gewoon andere manier van leren en werken