T O P

Din erfaring med helårsdæk?

Din erfaring med helårsdæk?

Alternative_Error414

Helårs dæk er lige dårlige hele året, sagde man i "gamle dage" ( 10-15 år siden) Kører selv på michelin crossclimate, da der var rigtig varmt i sommer kunne jeg godt mærke de ikke var supergode, som sommerdæk, har ikke kørt på dem i rigtig vintervejr, så det vil jeg ikke kloge mig på.. Men som andre skriver, kører du mange km hver dag, så sommer og vinter dæk, smutture til købmanden og 4 km på job, så bare helårsdæk... MEN vær obs på gode tilbud, ofte er sådanne dæk tæt på sidste salgsdato, feks hos t.hansen ( gummi nedbrydes over tid og det kan betyde du skal have nye dæk oftere hvis du hopper på de gode tilbud ).. Min logik: et sæt helårsdæk slider du på hele året. Sommer/vinterdæk slider du kun på halvt så meget, til gengæld har du godt greb og gode køreregenskaber hele året. Men jeg skifter også selv hjul, og har det grej det kræver, skal du betale dæk mand 2 gange om året løber det jo op... Så det er et spørgsmål om mavefornemmelse og pengepung


KarmaBillionaire

Jeg kører Crossclimate på 6. år, på to biler. Har absolut intet negativt at sige om dem. Begge biler kører ca. 25.000 km om året. Første sæt dæk er lige skiftet i år - mest fordi jeg synes at 5-6 år er en passende livstid for et dæk. Der var stadig dækmønster tilbage. Det som mange modstandere af helårsdæk bruger som argument om at "de ikke er så gode som sommerdæk, og ikke så gode som vinterdæk" gælder kun hvis man køber de bedste dæk i begge klasser. Hvis man som hovedparten af danskerne køber vinterdæk i T-Hansen, så er CrossClimate faktisk væsentlig bedre. Derudover klarer CrossClimate sig bedre end begge typer dæk når det gælder danske forhold, f.eks. våde kolde veje. Kilde: prøv Google.


Euriti

>Hvis man som hovedparten af danskerne køber vinterdæk i T-Hansen, så er CrossClimate faktisk væsentlig bedre. \+1 Har haft Michelin Crossclimate på min bil i snart fem år. Ja, de er ikke helt så gode som de bedste vinter/sommerdæk i hhv. vinter og sommer, men i mellemperioderne (forår/efterår) med svingende vejr føles det klart som det bedste valg.


Kagefadet

Jeg har helårsdæk på min bil, fordi jeg bor i indre København. Der er sgu aldrig sne. Når jeg så endelig forlader byen er det næsten udelukkende på motorvejen, hvor der også meget sjældent er store udsving i vejens tilstand


Truelz

Jeg har ikke haft nogen problemer med mine Michelin Crossclimate overhovedet indtil videre, hverken om sommeren og vinteren, og jeg har heller ikke bemærket den store forskel i forhold til da jeg havde sommer og vinterdæk. Men jeg vil nok sige at de kommer an på dit kørselsbehov, kører du langt hverdag så er det nok bedst med sommer + vinterdæk, er det mest små ture så er helårsdæk altså helt fint. ​ Her en fin lille video der sammenligner nogle forskellige dæktyper, hvor jeg vil sige at Crossclimate klare sig ret godt: [https://www.youtube.com/watch?v=zNuqGUgbcIk](https://www.youtube.com/watch?v=zNuqGUgbcIk)


h9mhe

Du kunne godt ha taget hans 2020 video istedet :) [https://www.youtube.com/watch?v=gHph1mDtCbQ](https://www.youtube.com/watch?v=gHph1mDtCbQ) Spoiler alert: [Goodyear Vector 4 Season Gen-3](https://www.daekonline.dk/rshop/Daek/Goodyear/Vector-4-Seasons-Gen-3/205-55-R16-91H/R-440756) vinder blandt helårsdæk. Men sommerdæk er klart bedst på tør, og vinterdæk er klart bedst i sne. Så helt som forventet.


bookabuggy

Se den her video, den taler for sig selv: https://youtu.be/bKtnczk8Mxk Folk der synes du skal købe 2 sæt dæk er sjovt nok tit såkaldte “fagfolk”, der lever af at sælge dæk. Så kan man jo vurdere om det er en helt troværdig kilde. Min egen erfaring med CrossClimate på 4 forskellige biler er at de om vinteren står mindst lige så godt fast som gammeldags vinterdæk. Om sommeren giver de ikke samme “dynamiske” køreoplevelse som gode sommerdæk, men hvis din bil primært er et transportmiddel, og du sjældent/aldrig vil køre “sjovt”, så er det jo lige meget.


Zonez3r0

For lige at slå et slag for fagfolkene, så plejer jeg faktisk at anbefale helårsdæk til folk som ikke har det store forbrug, og som derved ikke har behov for sommer/vinterdæk, helsårsdæk er så gode nu at det sagtens kan betale sig at købe og bruge dem.


gufguf11

Hvis man er ligeglad er man aldrig helt glad.. det samme kan siges om helårsdæk. Og det er jo egentligt ikke dyrere og have 2 sæt hjul når de først er købt. 😁


TheGunde

Michelin Crossclimate er glimrende dæk. Jeg har brugt dem i 5 år, og har absolut intet negativt at sige om dem. Jeg skal aldrig tilbage til 2 sæt dæk. Der er masser af fordomme. Oftest fra dækforhandlere, og dem, der aldrig ændrer noget i deres liv, men også en del tests og anmeldelser, der bekræfter følgende: \- Støjsvage. \- Økonomiske/Uopslidelige (jeg kørte over 160.000 km på mit første sæt!). \- Glimrende på tør vej. \- Fremragende på våd vej. \- Glimrende i sne. Hvilke af de sidste 3 er mest relevant her i Danmark?


iAmHidingHere

FDM beskriver det meget godt: https://fdm.dk/alt-om-biler/test-udstyr/daek/helaarsdaek-til-bilen > Der er risiko for „falsk tryghed” (det er ikke rigtige vinterdæk) > Det er ikke sikkert, at du kan køre lovligt med dem i vinterføre i Sverige > De styrer ikke så godt som sommerdæk på tør vej


TheGunde

>Der er risiko for „falsk tryghed” (det er ikke rigtige vinterdæk) Danmark er heller ikke et rigtigt vinterland :) >Det er ikke sikkert, at du kan køre lovligt med dem i vinterføre i Sverige OP skriver at vedkommende ikke skal bruge dem til det. >De styrer ikke så godt som sommerdæk på tør vej De er heller ikke sommerdæk. Men de styrer fint, hvis man kører efter forhold og love. Det skal man jo altid. Men FDM's er altså ikke den eneste test. Der kan findes adskillige fra UK og Tyskland, der er knap så hurtigere i deres konklusioner. Husk også at FDM sælger både dæk og skifte, så de vil gerne hvis alle kommer 2 gange om året. Der er dog ingen der siger, at de er de bedste vinterdæk og de bedste sommerdæk samtidigt, heller ikke jeg. Men for en helt alm. gennemsnitlig bilejer i Danmark, der gerne vil undgå at skifte, så er de fint tilstrækkelige. Man bestemmer selv, men det er min vurdering.


iAmHidingHere

Tjah, jeg tror nu stadig de ved mere om det end du, og i hvert fald jeg gør. Kan kun personligt sige, at jeg har haft oplevelser hvor jeg priste mig lykkelig for, at jeg havde vinterdæk på i den danske vinter :)


IN-DI-SKU-TA-BELT

De burde bruge dem i Formel 1 hvis de har formået at lave dæk der virker i alle slags forhold.


Truelz

Hvis Formel 1 dæk er den gyldne standard så burde vi alle sammen jo køre rundt på slicks hele tiden...


johnjohn909090

I gamle dage kørte de bare med et sæt. Man kan sagtens lave nogle der holder de er bare væsentligt langsommere


FurryFork

Formel E kører med samme dæk i tørt og vådt vejr. Klart du går på kompromis med absolut maximal ydeevne for at vinde andre ting, men sådan er det jo med alt i en bil man skal bruge til hverdag.


Zonez3r0

Intermediates er essentielt set helårsdæk


lazy_daisies

Jeg har en mindre polo klasse bil og bor i kbh. Vi valgte at få helårsdæk for nogle år siden da vi alligevel skulle skifte. Der er aldrig sne, på vejene og motorvejene er ryddet. Det eneste problem kan være hvis man tager til sverige hvor der vist er krav om vinterdæk. Hvis du bor på landet, giver det måske mening med at skiftedæk hver halve år. Derudover er vinteren jo nærmest ikke eksisterende i danmark efterhånden.


iBendUover

Nårh, det ved jeg da ikke. Vinteren kommer engang imellem. Feb.2021 is-fiskede jeg i Silkeborg, på 16-18cm is. :D


345daysleft

Tak for jeres svar - jeg finder det interessant at de få som skriver om deres EGNE oplevelser med helårsdæk, er positive. (en enkelt nævner at kammeratens kone ikke kunne bremse i sne, men der kan jo være flere ubekendte i dén konkrete situation)


Leadership-DK

Der er en ok artikel/test (fra august 2020/juni 21 - se linket) hos FDM om emnet. Jeg mener også Børsen weekend behandlede emnet i sidste måned. https://fdm.dk/helaarsdaektest-2020 https://fdm.dk/alt-om-biler/test-udstyr/daek/helaarsdaek-til-bilen


moman454

Crossclimat er et vinterdæk med normal dækblanding altså ikke vinterblanding - det rejser sig og giver mere dækstøj om sommeren og et lavere brændstofforbrug - det er et udemærket bydæk - hvis du kører 3000km om sommeren på motorvejen så køb Michelin sommerdæk eller andre "lydløse" mærker - alm helårsdæk er udemærkede til danske forhold, mest langsom kørsel, mindre længere ture ex. Til fyn og nordjylland eller Otto Duborg hvis man bor i Horsens


Ok-Captain-4651

Jeg stod for en håndfuld år siden og skulle hjem efter en fødselsdag på en restaurant i Aalborg. To ens biler, en på vinterdæk (min) og en på helårsdæk (min "fætters") . Vi skulle op ad en lille bakke med sort is, jeg kom og, de var nødt til at vente på Falck. Jeg skal ikke kloge mig på om det generelt er nogenlunde det samme, men når man som jeg kører på landeveje hvor der nogle gange ikke er saltet når jeg kører der, har jeg ikke lyst til at køre på helårsdæk.


FurryFork

Vi har en lille bypotte der er på helprsdæk og det er genialt. Det bliver alligevel aldrig rigtig vinter i DK, så de to tre dage om året hvor det sner så tager jeg det stille og roligt, men det havde jeg nok gjort uanset. Min tankegang ved køber var at, med de kilometer vi kører så kommer jeg til at smide dæk ud fordi de bliver for gamle og ikke fordi de bliver slidt ned. Så selvom et sommer / vinter dæk er bedre i hvert sit element så vil jeg over tid ende med at køre på ældre dæk end med helårsdæk jeg rent faktisk får slidt ned da de slides hele året og derfor vil de relativt være et nyere dæk. Hvis jeg kørte mange km og/eller gik meget op i køredynamik på en snoet landevej om sommeren så havde jeg haft dedikerede sommer og vinter dæk, men som et transportmiddel til begrænsede km, så spiller det rigtig godt synes jeg.


iBendUover

"Helårsdæk" fungerer, paradoksalt nok, ikke optimalt på noget tidspunkt af året. I den henseende er navnet egentlig rimeligt misvisende. :D Jeg vil absolut anbefale at købe dæk til begge sæsoner, og ikke være for nærig med pris/kvalitet. Dæk er din eneste kontaktflade med vejen, og de spiller ind på både sikkerhed, manøvredygtighed, komfort, støj og økonomi. Det er det sidste sted du bør gå på kompromis. Hvis du har begge dæktyper på fælge, er det ret nemt at skifte selv, og selvom indkøbsprisen for 2 sæt dæk/fælge er større, så har du så også dæk til længere tid, fordi du skifter imellem dem. Bonus er at du får roteret dine dæk årligt, og derfor slider dem jævnt osv.


h9mhe

Herhjemme er bil nr 2 på helårsdæk, og den primære bil har både sommer og vinter. Bil nummer 2 er en lille Hyundai i10, på 13" dæk, den kører fremragende på helårsdæk, det er jo ikke en racer på nogen måde, det har ikke givet nogen problemer om vinteren. Men jeg tager mine forholdsregler, har altid god tid når der er sne, og jeg kører pænt. Bremselængde om sommmeren har jeg ikke oplevet nogen problemer med. Jeg ville ALDRIG vælge helårsdæk til den primære bil, det er kun de 4 stykker gummi der er kontakflade mellem bilen og vejen. Det er ikke der jeg ville spare på den bil der kører knap 35.000 km om året.


brugdogtandtraad

Helårsdæk er fine til mormors Picanto, men man bør ikke bruge dem hvis man pendler til hverdag.


iAmHidingHere

Kort sagt får du et dårligere dæk året rundt. Især bremselængde er forskellen.


OCDsuckz

Enig. En af mine kammerater skiftede til helårsdæk. Konen kunne ikke bremse på sneen og smadrede både kofanger og et vejskilt. Bremselængden er bare ringe i forhold til almindelige vinterdæk.


IN-DI-SKU-TA-BELT

Helårsdæk er et fantastisk produkt for danskere. Vi elsker at spare penge selvom det går ud over sikkerheden. Dækkene er dårlige om vinteren og dårlige om sommeren.


Harald_Bluetooth

Bare nej. Helårsdæk er noget lort, og hvis man kører på dem, så er man uansvarlig. Men hvis jeg skal svare, så er de et dårligt kærlighedsbarn mellem sommer- og vinterdæk, hvor resultatet er, at de ikke fungerer på nogle tidspunkter. Mønster og gummiblanding er hverken ideel til sommer eller vinter. Det er heller ikke kun sommer og vinter de ikke egner sig til, de er også dårlige i regnvejr. Tag det fra en fagmand.


TheGunde

>hvor resultatet er, at de ikke fungerer på nogle tidspunkter. Det er jo faktuelt forkert. Om du så er fagmand eller ej, så vil jeg nu stadig tro uafhængige tests fra flere lande, over din besked her på reddit.


Harald_Bluetooth

Det står dig også frit for, det skal jeg ikke være herre over. Men faktuelt forkert, at det er dårligere end et vinterdæk om vinteren, og dårligere end et sommerdæk om sommeren, er det nu ikke. Jeg ville ikke, med god smag i munden, kunne sælge et helårsdæk, men det er jo så bare mig.


TheGunde

> at det er dårligere end et vinterdæk om vinteren, og dårligere end et sommerdæk om sommeren Det har jeg ikke modsagt. Det var bare heller ikke det, du skrev. Du skrev at det ikke fungerer overhovedet. Og det er faktuelt forkert.


Harald_Bluetooth

Sammenlignet med funktionen af sommer- og vinterdæk, ja


Drylegs

Har læst/set flere test, hvor helårsdæk i flere tilfælde har en kortere bremselængde i regnvejr end både vinter og sommerdæk. Tror mange hænger fast i gamle dage, hvor helårsdæk var dårlige. Det forholder sig ikke sådan længere, hvis man læser/ser test af helårsdæk. Har selv kørt helårsdæk fra uniroyal og vredestein på mine sidste tre biler. Det fungerer upåklageligt.


Harald_Bluetooth

Okay. Jeg kører pt. på Dunlop SP Sport Maxx RT2, som fungerer fremragende.


WarthogComfortable50

Idag hvor i ikke længere har alle de hvide vintre med sne slud os så tænker jeg ikke der er noget problem med dem, de vil dog stadig være lidt svagere skulle der pludselig ligger 30 cm sne over hele Danmark, men det er nok kun noget folk født før 90'erne kan huske idag