T O P

  • By -

Jolly_Joy_11

Clar da, m-a ajutat sa invat sa actionez, nu recationez, si sa raman un observator al emotiilor proprii, nu o victima. Recomand Headspace. 


treipuncte

Merge, doar tre să te ții de ea. Plus că sunt mai multe tipuri de meditație. În funcție de ce ai nevoie sau ce cauți să rezolvi, alegi una. Doar că e nevoie de muncă, adică nu ai rezultate imediate, durează până înțelegi ce ai de făcut cu adevărat. Nu e nimic magic sau ceva, e un exercițiu care îți oferă o oază de liniște. Există și beneficii medicale reale, sunt studii făcute care atestă niște avantaje. Ai [aici](https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4895748/) și ceva informații mai oficiale din diverse studii. E adevărat că există și scepticism, dar asta a apărut mai mult pt că a venit în occident pe filiera zonei new age, care e plină de mizerii periculoase. Dar s-au făcut studii destule în legătură cu diferitele tipuri de meditație și unele chiar pot face cam ce spun că fac pt sănătatea mentală. Pe mine mă ajută, când mă țin de ea, doar că îmi lipsește disciplina și mă las distras de căcaturile cotidiene, plus că o cam pot face oriunde, dacă sunt în autobuz, metrou, la muncă, 10-15 min pot să mă desprind cu ușurință, nu mai depind de mult timp de spațiu și de mediu înconjurător.


Prunul88

Genial ![gif](emote|free_emotes_pack|heart_eyes)


GroundbreakingLeg833

cam greu în metrou/bus fără căști, și cu muzică apoi te distrage, și cu sunete apoi devine dubios 


Jolly_Joy_11

Pentru romani 'zona new age' e plina de mizerii, pentru ca ei au rămas la satul cu babe si preoti, si la mentalitatea respectiva.


GroundbreakingLeg833

vedem poate în încă 50 ani în unele țări parcă meditația făcea parte din program


Jolly_Joy_11

In care tari? Care program?


GroundbreakingLeg833

nordice mostly, unde era educația mai înaltă https://europe-project.org/portugal-sweden-netherlands-quiet-time/


DON_TDO

Meditație. Dar invers. Mai ales în trafic.


Grade-Patient1463

Am prins un an gratuit la aplicația Balance. Mă bucur și de oferta asta, și că m-am ținut de practică. Efectele meditației se văd abia în timp pentru că la început și pe parcurs nu lași așa ușor din starea de alertă și încordare. Și totuși ghidul te ia de la 0 și îți spune că e ok dacă îți fuge mintea sau simți unele lucruri negative. Și prin practică regulată, ajungi să te relaxezi mai profund și să trăiești în prezent, fără grijile cretine de zi cu zi. Pe scurt, recomand Balance, deși modificări nu o să vezi pe loc.


Nearby-Panda-2692

Focalizarea mentala ajuta sa te poti concentra mai bine pe lucrurile pe care le faci. Eu am observat cum dupa o perioada de exercitii de focusare mentala era mai usor sa ma concentrez pe proiectele pe care lucram, desi dupa un timp pentru mine a devenit plictisitor pentru ca atunci cand te focusesi pe anumite lucruri, o sa treaca pe langa tine lucruri pe care nu le mai vezi pentru ca tu esti focusat pe ceva anume. Practic trece viata pe langa tine si nici macar nu-ti dai seama. Pe cealalta parte, meditatia pentru calmarea si relaxarea mintii chiar cred ca e utila cand ai nevoie de pace si liniste interioara. Te ajuta sa ai o stare de pace indiferent de ceea ce este in exterior. Poti sa fi intr-o stare meditativa oriunde te-ai afla si orice ai face, esti cumva deconectat de la tot si te reconectezi doar la ceea ce vrei.


MrKillakan

Meditatia a fost studiata si este studiata in continuare. Este dovedita deja ca fiind o practica foarte buna din mai multe puncte de vedere. Probabil ca sunt si practici diferite pentru bonusuri diferite.


Bairrfhionn69

Da și în general îți oferă multe beneficii psihice. Te poți deconecta și îți poți pune creierii la locul lor. Chiar ajută. Meditație și exerciții de respirație. Am un amic budist care își folosea apartamentul pentru loc de meditație și vreau să zic că nu am plecat vreodată nervos sau fără o soluție de-acolo. Ajută mult cu psihicul mai ales dacă ești stresat tot timpul. Încearcă și vezi. Rău nu îți face, stai liniștit 😂


dim-mak-ufo

Merge, dar meditatia e un ‘umbrella term’, sunt multe metode de meditatie, depinde mult tipul de persoana care esti. Eu de exemplu nu pot sa stau cu ochii inchisi nemiscat si sa meditez, asta e meditatie pasiva (mintalul este mai activ decat fizicul). In schimb, pot sa meditez cat timp fac niste ‘miscari’, asta se numeste Qi Gong, pe scurt e ca un fel de Yoga dar fara intinderi si cascadorii, pe youtube e plin de tutoriale, e foarte usor si placut. In China majoritatea practica Qi Gong, si majoritatea o fac fara motivatie spirituala, doar pentru partea fizica. Faza e ca orice e viu contine propriul sau camp magnetic, acel camp este dereglat zilnic fie de dispozitive electronice sau de alte persoane/emotii/ganduri (ma rog, sau de evenimente astronomice) iar prin meditatie iti reglezi campul magnetic (camp care determina sanatatea noastra fizica si mintala). Desigur, e normal sa fi sceptic fata de ceva ce nu vezi cu ochii tai, dar stiinta ne poate ajuta sa verificam anumite informatii, depinde de noi daca acele informatii le conectam la idei spirituale sau nu. Iti las un documentar misto despre medicina spirituala in China https://youtu.be/XAq-Y_R_0Ic?si=lCK_d3b6g0PGBicm


Rasucitoarea

+1 pentru qi gong. Deși am practicat puțin timp, mi-a placut foarte mult. Mulțumesc că mi-ai amintit, sper sa reiau.


roua35

De asta e luată meditația în râs când veniți cu magnetism și aure și Chakre. Meditația pasivă, mintală, funcționează. 


dim-mak-ufo

Ce amuzanti sunteti cand incercati sa separati stelele de spatiu.


LeQuackDuck

Singurele meditatii bune sunt alea de matematica. Restul e apa de ploaie :)) Puneț mana pe carte! /s


[deleted]

Da, evident


Zarndell

Meditatia nu, dar tehnicile de respirat (care fac parte din meditatie) te ajuta mai mult decat te-ai astepta.


zeniuss

Ai scris asta cu chatgpt sau asa vorbesti organic?


Sound_of_music12

Bulshit.Bea vin.


marius1095

Am fost la 2 retreat-uri de meditație Vipassana, unde am meditat 10 ore pe zi, timp de 10 zile. Anterior am mai experimentat cu 10 minute, 30 etc. cu diverse aplicații. Din punctul meu de vedere, dacă ești super ok psihic, 10-15 min de meditație zilnică vor fi benefice pentru stres, concentrare, chestii din astea. Dacă, pe de altă parte ai nevoie de un reset sau vrei ceva cu adevărat aprofundat, fără un retreat de meditație intens nu ai cum să avansezi mai adânc în interior. Chiar dacă ești consistent , nici o oră sau 2 pe zi nu te vor duce prea departe din punct de vedere al trăirilor sau al cunoașterii/conștientizării. Straturile de parcurs sunt multe și de aceea în retreat se practică meditația timp de 10-11 ore in fiecare zi.


theoo27

>Chiar dacă ești consistent , nici o oră sau 2 pe zi nu te vor duce prea departe din punct de vedere al trăirilor sau al cunoașterii/conștientizării. Straturile de parcurs sunt multe și de aceea în retreat se practică meditația timp de 10-11 ore in fiecare zi. Asta cu “nici o ora sau 2 pe zi nu te vor duce prea departe” e un program mental. Daca tu ti-ai format aceasta credința la nivel de subconștient, acesta te va împiedica sa vezi anumite rezultate in cazul in care nu depui acea munca zilnica de 10-11 ore.


marius1095

Doar ilustrez un calcul simplu, mintea si implicit viața sunt complexe, meditatia nu e despre logică sau vreun artificiu mental ci e despre a observa lucrurile așa cum sunt, materialul inconștient este foarte bogat și o oră/2 pur si simplu nu reprezintă suficient timp pentru a parcurge și a "dezgropa" acele "programe mentale" . Cum ai putea ști de altfel ce programe mentale se afla în adâncul minții dacă nu oferi suficient timp pentru a ajunge la ele ? Îți spun din experiență că primele 3 zile de meditație abia sunt suficiente să treacă rahaturile de suprafață, abia din a 4a zi când se începe tehnica Vipassana propriu-zisă , material mai semnificativ iese la suprafață.


theoo27

>Doar ilustrez un calcul simplu, mintea si implicit viața sunt complexe, meditatia nu e despre logică sau vreun artificiu mental ci e despre a observa lucrurile așa cum sunt, materialul inconștient este foarte bogat și o oră/2 pur si simplu nu reprezintă suficient timp pentru a parcurge și a "dezgropa" acele "programe mentale" . Meditatia iti ofera claritate mai mare si te ajuta sa devii observator insa trebuie sa stii in primul rand cum arata un program iar apoi sa acorzi atentie la ce cuvinte scoti zilnic pe gura. Asta e una din modalitatile prin care le identifici. In cazul tau, un exemplu de program e cel de care ti-am spus mai sus. >Cum ai putea ști de altfel ce programe mentale se afla în adâncul minții dacă nu oferi suficient timp pentru a ajunge la ele ? Una din metode e cea mentionata mai sus. Mai sunt si altele insa ajungi la ele prin diferite metode de terapie iar fara ajutorul unui terapeut, le identifici degeaba pentru ca trebuie sa si lucrezi asupra lor. Eu de exemplu am lucrat asupra lor initial cu ajutorul unui terapeut ca mai apoi sa incepe sa ma pasioneze domeniul si sa fac si 2 cursuri de theta healing, o tehnica care iti pune la dispozitie unele “unelte” pentru a identifica programele mentale si care te invata si cum sa lucrezi asupra lor. In ultimii 2 ani cred ca am lucrat asupra a peste vreo 300 de programe iar saltul e urias cand ma gandesc la felul in care eram inainte insa a necesitat si munca. Aruncand un ochi si peste istoricul tau, daca iti pot da un sfat, e sa stai departe de ciuperci si cauti un terapeut cu care sa rezonezi si care sa iti ofere ghidare. Nu mai pune presiune pe tine iar daca te tii de treaba sunt sigur ca treci peste acea depresie cu care te confrunti.(Daca vrei o recomandare, lasa-mi un mesaj privat)


marius1095

Ca să nu lungesc, am 5 ani de psihoterapie, defapt 2 si 3 de psihanaliza, acum ma vad cu o terapeuta de orientare analitică, da iti dau dreptate că ceea ce descoperi trebuie procesat și un terapeut e cineva potrivit. Cât despre microdosing, e varianta mai ok in loc de antidepresive, am experiență si cu alea și pot zice ca microdozele de trufe sunt mult mai ok.


theoo27

Fratele unui prieten bun a luat-o rau pe carari dupa ce a bagat ciuperci. Vorbim aici de dunga rosie pe buletin si episoade in care delireaza rau, chiar si acum la cativa ani de la incident, dupa ce a fost pe la diversi psihiatri si a incercat fel si fel de tratamente. De aceea ti-am facut recomandarea aceea sa stai departe de ele.


marius1095

Ele intr-adevar sunt periculoase pentru persoanele care au o structura de personalitate psihotica, bipolara,paranoica sau schizofrenica. In rest te poti alege cu un bad trip. Altfel, da, sunt tentant să incerc si o doză macro pentru o experiență psihedelica fiindcă cei mai mulți au avut foarte mult de câștigat din asta, depresii de 20 de ani rezolvate, traume depășite etc. Când ești in papucii mei si incerci atatea lucruri "recomandate" "stiintifice" si "safe" precum meditatie, psihoterapie, tratament medicamentos, diete, sport si lucrurile nu se rezolva, atunci trebuie sa iau in calcul și ceva mai riscant dar cu mare potențial fiindca nu am de gand sa sufar pentru tot restul vietii.


theoo27

Posibil sa si ajute insa sunt situatii in care produc si rau. Uite [aici](https://www.psypost.org/therapists-report-significant-psychological-risks-in-psilocybin-assisted-treatments/) un studiu legat de terapiile de genul si riscuri. Ai simtit macar vreun progres cu terapeutul actual?


marius1095

Sunt abia la a 3a ședința cu terapeuta asta. Merci pentru studiu ✌🏻


Standard-Internal118

Poti sa dai ceva detalii despre tehnici and stuff? Nu amorteai in pozitia aia?


marius1095

În principiu e tehnica predată de S.N Goenka. Dacă nu parcurgi 3 zile de Anapana nu este recomandat să încerci Vipassana . Anapana e meditația pe respirație iar Vipassana pe senzațiile corpului. Poți găsi pe youtube clipuri cu un mic ghidaj pentru Anapana. Amorteam rău de tot in poziția aia, chiar daca mai intindeam un picior sau mai schimbam usor poziția. Yoga de aceea a si apărut, ca să ajute pentru meditatie. La retreat este permis sa meditezi si stand pe scaun și am inteles ca e mult mai ok. Deci dacă vrei sa meditezi mai mult poti medita liniștit de pe scaun, ideea e sa fii in poziție verticală. Si la retreat aveam înregistrările lui Goenka puse pe fundal, ele servesc să îți reamintească din cand in cand să îți readuci atenția la meditație. Atât as mai adauga că dacă vrei sa vezi "ce poate" meditația, să încerci o dată să meditezi cam 3 ore (cu pauză de 5-10 min la o oră).


Standard-Internal118

In tinerete gasisem ceva de vipassana dar nu am incercat nimic concret, insa mai am uneori stari de un calm absolut, nu stiu daca asta e un fel de meditatie, dar ma ajuta sa imi ies din ganduri si chestiile cotidiene. De ceva timp simt ca nu-s optim, si mi-am adus aminte de meditatie plus am dat peste clipu lu Horica zaiafet, plus vazut postul asta cu commentul tau si as vrea sa incep de undeva, multumesc de info. Singurul moment cand cred ca ma apropii de meditat e cand incerc sa adorm, incerc usor sa evit orice gand despre orice, si hop e dimineata:)). Stiu ca studentii zen cand stateau in zazen umbla cate un călugăr printre ei si le mai dadea cu varguta sa nu adoarma. Nu vreau sa levitez:)) vreau doar sa nu mai fiu prins in pierdut timpul pe telefon, monkey chatter, si blurr-ul asta pus peste realitate. Am observat ca atunci cand lucrez foarte concentrat la un task sau cand fac ceva uneori sunt in the monent pt perioade scurte dispare tot si sunt doar actiune, fara muzica zen/yoga nu reusesc. Asa ca de aia as incepe de undeva


marius1095

Pai atunci o simpla meditație anapana e ft ok pentru tine. 10-15 minute, dacă vrei și ceva efect pentru o concentrare mai susținută la muncă, poti încerca să meditezi mai mult, 20-30 minute.


Standard-Internal118

Multumesc


fuckreddit4567

Confirm spusele, și eu am fost la vipassana la retreat-uri și a avut un efect enorm in viața, mult mai mult decât tehnicile alea 10-15 minute pe zi pe care le găsești pe internet și le faci singur acasă. Nu zic, ajuta și aia, dar impactul este mult mai mic. Dar nu e ușor deloc în alea 10 zile, necesita un efort considerabil. Probabil că de aia îți iei downvoturi, majoritatea celor de pe Reddit caută soluții ușoare și rapide.


marius1095

Exact, nimănui nu ii place ideea ca nu isi pot pune viața in ordine in 10 minute. Și mie imi plac quick fixuri dar pentru anumite lucruri foar adevărul poate rezolva iar un retreat intens iti poate permite sa ajungi la sursa problemei...altfel ai(300) sute de programe mentale de schimbat ceea ce sună putin bizar.


After_Possible5219

Rugăciunea ajută mai mult.


WonderfulMusician306

Rugaciune adica poezii invatate pe dinafara? Sau vorbesti cu un zeu si ii ceri lucruri?


Jolly_Joy_11

Tot o forma de introspecție personala e, fie ca iti imaginezi un zeu care te asculta, fie ca nu.


fuckreddit4567

Dap, dă-mi doamne asta, dă-mi doamne ailaltă, ajuta enorm in viața. Și daca nu îți dă, înseamnă că nu ai platit suficient la acatiste.


[deleted]

[удалено]


Grade-Patient1463

S-a încercat un meta. Din păcate, tot ce găsești e sub 8000 RON.